Foci Tábor

Foci Tábor

A Szent Pál Marista Általános Iskolában beszélgettünk George testvérrel a nyári városi Marista foci táborról.

- Mindig nagyon tetszik játszani, focizni gyerekekkel, amikor kisgyerek voltam és is fociztam - árulta el magáról George testvér, aki miután nem Magyarországon született, de jó pár éve itt él, így tört magyarsággal beszél, így tolmács nélkül is tudtunk vele beszélgetni.
- Tizenhárom évvel ezelőtt érkeztünk Karcagra, és az első évben nem csináltam focimeccset, mert volt egy ember, egy edző, a következő évben már én edző voltam a Szent Pál Maria Marista Általános Iskolában és fociztunk.
A szerzetes testvér számára a foci nemcsak játék, hanem tanítás is.
- A foci tanítás, aki akar focizni, nem lehet lusta például. Kell sokat edzeni, ha én akarok edzeni, az nem jó. Ehhez mindig kell pozitív szemlélet, hiszen a foci nem egyedül lesz a játék, hanem egy csoportjáték. Fontos, hogy tudja nem egyedül van mint a teniszben, hanem el kell passzolni a másiknak a labdát. Ehhez technika és sok gyakorlás kell, hogy megtanulják a gyerekek, hogy nem szabad önzőnek lenni, hanem a csapattársaikra is figyelni kell. Aki nem ért ezt, akkor nem kell focizni mennie- jelenti ki a George testvér.

A nyári Marista focitáborban a város iskoláiból is voltak gyerekek.
- Ötven gyerek - 42 fiú, 8 lány - jött el a Szent Pál Marista Általános Iskolába a Kiskulcsosról,a Kovátsból és a Györffyből. Mindhárom iskola nagyon jó volt, gratulálok nekik. Három csoportban játszottak, korosztályonként. Naponta volt edzés és gyakorlás.
- Egy karcagi kötődésű vendég is járt a táborban, Décsei Marcell, a junior uszonyos-úszó Európa-bajnokság ezüstérmese, akinek nagymamája, Ibolya (Kalocsai Lászlóné) a Maristában tanít. Ő már ismerősként jött, hiszen a korábbi években is focizott a táborban résztvevőkkel.
Kis meglepetés is volt a tábor végén a gyerekeknek a sok edzés után.
- Az utolsó nap pénteken volt, amikor a meccs után mindenki kapott egy pólót, egy labdát és Misi testvér főzött forró csokit, amit Spanyolországból hozott és ő csinálta meg.
George testvérnek voltak segítői is a táborban, Bukó Edina és Miklóssy Krisztián pedagógusok és Kelemen Krisztofer volt tanítványuk. Elkezdődött az iskola, szeptemberben mindenki visszament a saját iskolájába, de a Marista iskola jövőre is várja a focitárába a város iskolásait.

Forrás: infokarcag.hu