Cím: 5300 Karcag, Zádor út 3. • +36 59 503-085 • szentpalkarcag@szentpalkarcag.hu
Szent Pál Marista Általános Iskola a facebook-on


Vízkereszt

Vízkereszt a karácsonyi ünnep zárónapja, ettől kezdődik a farsangi időszak. Január 6-án a három királyok Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház, ekkor kerül sor a vízszentelés szertartására: a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet.
A vízkereszt amiatt is kiemelt ünnepnap a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik a házszentelés időszaka.
A házszentelés során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat: a szentelmény révén nemcsak az épületeket, hanem a benne lakókat is megáldja.
Iskolánkban Gulyás Zsolt atya végezte a házszentelést a régi hagyományokhoz híven. Szentelt krétával felírta az évszámot és a három betűt, és szentelt vízzel meghintette a tarmaket. A három betű a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének kezdőbetűit (Gáspár, Menyhért, Boldizsár), valóságban azonban a három betű a latin áldásformula betűit: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat) jelenti.
Zsolt atya teremről teremre haladva a következő áldást adta:
„Áldd meg ezt a házat, lakjék benne egészség, tisztaság és lélek legyőzhetetlen ereje, töltse el alázat, jóság és szelídség. engedelmesség és hálaadás. Kérjük, maradjon meg szent áldásod ezen a házon és minden lakóján… …védd meg ezt a házat minden rossztól és bűntől.”
Befejezésül elmondtuk a „Miatyánkot” és az „Üdvözlégy Máriát”, majd együtt elénekeltük a Dicsőség című dalt.


Kapcsolódó galéria:
TÜV Certification

NAPTÁR

Mai Evangélium

2020. július 13. – Hétfő (Mt 10,34–11,1)
Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz: Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak! Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam a fiút apjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. Saját háza népe lesz az ember ellensége. Aki
Mon, 13 Jul 2020 00:00:00 +0200

Időjárás

Youtube csatornánk

Széchenyi 2020

Iskolánkról

Iskolánk, a Szent Pál Marista Általános Iskola nemcsak nevében hordozza Jézus egyik leghívebb apostolát, hanem tevékenységével is a rászorulók segítését, s ezáltal a keresztényi élet legfontosabb törvényeinek megvalósulását tűzte ki céljául.
Elérhetőségek

Szent Pál Marista Általános Iskola
5300 Karcag, Zádor út 3.
Telefon: 06-59-503085
Mobil: 06-30-9014655
Email: szentpalkarcag@szentpalkarcag.hu
Széchényi 2020